Chocolade, het lekkerste medicijn

door | 20 maart 2015 | Column William | 1 reactie

Nagenoeg iedereen houdt van chocolade. Het wordt al duizenden jaren gedronken en is heel gezond. Zo gezond zelfs dat het wordt gebruikt als medicijn.

Ik ben opgegroeid met chocolade. Van mijn ouders moesten mijn zussen en ik iedere avond voor het naar bed gaan een kop chocolademelk drinken. Niet echt een straf, natuurlijk.

Chocola word al duizenden jaren gedronken en is heel gezond.

Aanwijzingen voor het eerste chocolade gebruik dateren van 1900 voor Christus waar de Azteken en de Maya’s uit Midden Amerika dol waren op “kola”, wat letterlijk “bitter water” betekent. Deze kola was een oplossing van gefermenteerde cacao in water. Ruwe cacao zelf is bijzonder bitter en wordt minder bitter gemaakt door het eerst te fermenteren en daarna te roosteren en te malen tot hetgeen wij kennen als cacao. Deze cacao is het basisingrediënt voor chocolade. Afhankelijk van de soort chocolade wordt er meer of minder suiker, melk en vet toegevoegd.

Kuna indianen

Het gebruik van de kola drank in Midden Amerika is in onbruik geraakt en meestal vervangen door de moderne frisdranken. Echter in één regio is de gewoonte van het drinken van het bittere water gebleven, namelijk op een aantal eilanden voor de kust van Panama.

Hier wonen nog steeds de oorspronkelijke bewoners; de Kuna indianen.

Deze Kuna indianen zijn recent in het nieuws gekomen omdat bleek dat de indianen op deze eilanden veel langer leven en gezonder zijn dan de Kuna indianen die inmiddels naar het vasteland van Panama waren vertrokken.

Er blijkt veel minder kanker voor te komen bij de indianen op de eilanden, en bovendien ook minder hoge bloeddruk en minder diabetes.

Één van de verschillen tussen de indianen op het vasteland en op de eilanden is dat men op de eilanden veel meer vis eet die rijk is aan de zogenaamde omega-3 vetzuren. Het andere onderscheid is het grote verschil in consumptie van cacao.

Deze verschillen in gezondheid en levensverwachting in combinatie met een hoge cacao consumptie heeft verschillende onderzoekers er toe aangezet om de gezondheidseffecten van chocolade verder te onderzoeken.

Chocolade als medicijn

Inmiddels zijn er diverse onderzoeken gepubliceerd die een bloeddrukverlagend effect hebben aangetoond als gevolg van het regelmatig consumeren van chocolade.

Zo liet een onderzoek uit 2008 zien dat zowel de onderdruk (diastolische bloeddruk) als de bovendruk (systolische bloeddruk) dalen na het consumeren van donkere chocolade, terwijl dit bij diegenen die geen chocolade consumeerden of witte chocolade aten (dus zonder cacao) niet het geval was.

Deze bloeddrukverlagende effecten van donkere chocolade waren bijna even groot als die met een bloeddrukverlagend medicijn konden worden bereikt.

Kortom: chocolade als medicijn.

Minder kans op diabetes type 2

In 2011 werd een zo mogelijk nog belangrijker effect van chocolade gepubliceerd in de medische vakpers, dit maal in het British Medical Journal, één van de top medische vakbladen. In het onderzoek werd aangetoond dat het dagelijks eten van een stukje chocolade de beschikbaarheid van het bloedsuiker regulerende hormoon insuline meer dan verdubbelt. Dit is erg belangrijk.

Een verminderde gevoeligheid voor insuline waardoor een relatief tekort aan dit hormoon ontstaat, ligt namelijk ten grondslag aan diabetes type 2 waar tegenwoordig zoveel volwassenen aan lijden. Dat regelmatige consumptie van chocolade voor onze gezondheid en levensverwachting erg belangrijk kan zijn, blijkt wel uit de statistieken.

Iemand van 50 jaar bij wie diabetes type 2 wordt vastgesteld heeft een levensverwachting die maar liefst 8 jaar lager is dan van een 50 jarige die geen diabetes type 2 heeft!

15 gram pure chocolade per dag is (helaas) genoeg

Blijft natuurlijk de vraag hoeveel chocolade we moeten eten. Naar blijkt niet zo veel. Een stukje donkere chocolade van 15 gram per dag met een cacao gehalte van minimaal 70% is voldoende voor de twee genoemde gunstige effecten op onze gezondheid.

Chocolade als medicijn, wie had dat gedacht?

Let er wel op dat dit geen melkchocolade is dat vol zit met suiker waardoor de gezonde effecten van cacao weer teniet zou kunnen worden gedaan. Suiker en een aantal andere koolhydraten zijn erg ongezond en veroorzaken een hoop andere ernstige gezondheidsproblemen.

 

Onderwerpen van deze column:

 

1 Reactie

  1. Eddy

    citaat : “In het onderzoek werd aangetoond dat het dagelijks eten van een stukje chocolade de beschikbaarheid van het bloedsuiker regulerende hormoon insuline meer dan verdubbelt. Dit is erg belangrijk.”

    Wat als je insuline moet inspuiten? Verdubbelt deze dan ook?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

William Cortvriendt

William Cortvriendt

arts en auteur

William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur.

Hij is tevens auteur van diverse bestsellers  over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. In 2015 schreef hij Hoe word je 100? over gezond oud worden dat in 2016 werd gevolgd door Hoe word je 100 het kookboek.  In Lichter (2017) behandelde hij overgewicht. 

In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.

William is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij woont en werkt in de Verenigde Staten, Spanje en Malta.

Heb je de smaak te pakken?

 

Bij kanker wordt vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling gemist: leefstijl. In Het handboek bij kanker geeft William Cortvriendt praktische handvatten en begeleiding voor het gericht aanpassen van onze leefstijl.

23,99

Meer boeken van William Cortvriendt