In mijn boeken Hoe word je 100? – Het actieboek en Hoe word je 100? Het kookboek staat een uitgebreide lijst met de beoordeling van allerlei voedingsmiddelen en ingrediënten.  De vraag daarbij is in hoeverre deze beter wel of niet in de dagelijkse keuken zouden moeten worden gebruikt.

In deze lijst, die ondertussen door vele hulpverleners wordt gebruikt, raad ik aan om de meeste granen liefst niet te vaak te consumeren omdat deze leiden tot hoge bloedsuikerspiegels. Dit is een fenomeen dat een belangrijke rol speelt bij nagenoeg alle welvaartsaandoeningen, van overgewicht en diabetes tot gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten.

Een veelgenoemde vraag is daarbij of dat ook geldt voor havermout, vooral omdat Kris Verburgh in zijn boek De voedselzandloper dit juist aanraadt. Kris Verburgh en ik zijn goede maatjes en het eens over bijna alles, maar bij havermout heb ik een bedenking.

Is havermout gezond?

Havermout bevat veel koolhydraten, maar geeft inderdaad duidelijk minder hoge suikerspiegels dan bijvoorbeeld witbrood omdat het veel goede vezels bevat die de vertering vertragen. Daarom zie ik eigenlijk geen problemen met havermout indien je gewoon gezond bent en geen overgewicht hebt. Althans, indien je er geen zoetigheid aan toegevoegd zoals honing, jam, suiker of kunstmatige zoetjes.

Als je al een van de welvaartsziekten hebt zoals obesitas, diabetes of chronische gewrichtsklachten is havermout of bijvoorbeeld het ook wel genoemde boekweit voor jou eigenlijk een minder geschikt voedingsmiddel, zeker niet voor dagelijkse consumptie. Om van deze aandoeningen af te komen moet je bloedsuiker echt omlaag en eigenlijk is dan het devies zoals ik dat verwoord in mijn boeken: Meer vetten, minder koolhydraten en alles vers!

Veel gezonder is het daarom om in plaats van havermout bij het ontbijt te kiezen voor een roerei met bacon, een groenteomelet of Griekse yoghurt met vers fruit. Dergelijke alternatieven zijn veel gezonder en bovendien volgens mij ook veel lekkerder!